Stworzono cząsteczkę chroniącą mózg przed wysokimi cukrami

29 stycznia 2014, 10:07

Specjaliści z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie stworzyli cząsteczkę, która chroni mózg przed szkodliwym wpływem wysokiego poziomu cukru. Izraelczycy mają nadzieję, że wyeliminuje ona podwyższone ryzyko rozwoju demencji lub choroby Alzheimera u diabetyków.



Jak infekcja zmniejsza zdolność do tworzenia wspomnień przestrzennych

27 stycznia 2014, 10:38

Przyzakaźne zapalenie mózgu, wywołane np. wirusem grypy, upośledza zdolność do tworzenia wspomnień przestrzennych. Jak tłumaczą naukowcy z Brighton and Sussex Medical School, zjawisko to jest skutkiem spadku metabolizmu glukozy w mózgowym centrum pamięciowym (dochodzi do zaburzenia działania obwodów neuronalnych zaangażowanych w uczenie i pamięć).


Nowy gracz w dziedzinie otyłości

10 stycznia 2014, 13:37

Najnowsze badania wskazały w mózgu białko, które odgrywa ważną rolę w zapobieganiu otyłości. Alfa2-delta-1 (α2δ-1) to podjednostka kanału wapniowego i receptor trombospondyny.


Ćwiczące mięśnie uwalniają zbawienną molekułę

8 stycznia 2014, 11:28

Nie od dzisiaj wiadomo, że ćwiczenia fizyczne pozwalają zachować zdrowie i żyć dłużej. Dotychczas jednak mechanizm stojący za pozytwnymi zmianami nie był dobrze poznany. Teraz z najnowszego numeru Cell Metabolism dowiadujemy się o zidentyfikowaniu molekuły, która powstaje podczas ćwiczeń fizycznych i ma pozytywny wpłw na metabolizm


Pomidorowa ochrona przed rakiem piersi

19 grudnia 2013, 14:38

Dieta bogata w pomidory może obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet w wieku pomenopauzalnym.


Powstały przeciwpróchnicowe cukierki

12 grudnia 2013, 07:42

Niemieccy naukowcy opracowali cukierki bez cukru, które ograniczają psucie się zębów. Łakocie zawierają martwe bakterie, wiążące się z bakteriami najczęściej wywołującymi próchnicę - Streptococcus mutans.


Nanocząsteczki do połknięcia

3 grudnia 2013, 13:44

Nanocząsteczki, które mogą przenosić leki do konkretnych miejsc w organizmie, są nadzieją medycyny. Mają jednak bardzo poważną wadę, ograniczającą ich stosowanie - muszą być wstrzykiwane dożylnie. Naukowcy z MIT-u i Brigham and Women's Hospital (BWH) opracowali nową nanocząsteczkę, którą może być przyjmowana doustnie i wchłaniana w układzie pokarmowym.


Hojni za cudze pieniądze

2 grudnia 2013, 11:24

Przeprowadzone przez Duńczyków badania pokazują, że - wbrew temu, w co chcielibyśmy wierzyć - nasze wybory polityczne są często motywowane biologią, a nie wynikają z przemyśleń i analiz. Co więcej, chętnie też dzielimy się pieniędzmi, ale... cudzymi.


Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko

22 listopada 2013, 12:48

Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.


Wybielacz - nadzieja medycyny i kosmetologii?

18 listopada 2013, 17:30

Wysoce rozcieńczony domowy wybielacz zapobiega zapaleniom skóry, co może chronić ją przed promieniami słonecznymi, pomagać w czasie radioterapii oraz zapewnia jej młodszy wygląd.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy